Informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å få nettstedet vårt til å fungere ordentlig, tilpasse innhold og annonser, tilby funksjoner knyttet til sosiale medier og analysere trafikken vår. Vi deler også informasjon om din bruk av nettstedet vårt med våre partnere innenfor sosiale medier, reklame og analyse.

Vårt søteste salg noensinne! Kjøp Halloween-godteri og smågodt med 15% rabatt!
fakta om halloween

Når er det halloween - og hvorfor feirer vi halloween?

Når er Halloween 2023?

Halloween er alltid 31. oktober, i hvert fall ifølge amerikansk og irsk tradisjon. I disse landene feires derfor halloween 2023 tirsdag 31. oktober. Men halloween i Norge kan feires på litt forskjellige datoer, og vi skal prøve å rydde i begrepene og forklare hva årets skumleste høytid egentlig handler om! I Norge er det vanlig at halloween enten feires 31. oktober eller fredagen i den uken som inneholder 31. oktober. Allehelgensdag er i Den norske kirke lagt til første søndag i november, mens den i Den katolske kirke er lagt til 1. november. Allehelgensaften feires derfor i katolske områder 31. oktober - noe som innebærer at den norske allehelgensaften ikke nødvendigvis faller på samme dag som halloween. På denne siden, Alt til Halloween har vi samlet noe av de du kan trenge til Halloween!

Våre Halloween-produkter
 En lampe formet som en trylledrikkflaske, lyser i rosa lys

Hva er Halloween?

Mange tror halloween er en amerikansk tradisjon, men halloween kommer opprinnelig fra Irland og er mye eldre enn halloweenfestene våre. Opphavet til feiringen er en keltisk høsttakkefest som ble feiret 31. oktober. Da trodde man de døde kom tilbake til jorden, og de tente bål for å skremme bort heksene og de onde åndene som også herjet fritt denne kvelden. Halloweenfeiringen har selvfølgelig endret seg mye opp gjennom årene, men de onde åndene står fortsatt i sentrum for hele høytiden!

Forskjellen mellom Allehelgen og Halloween

Men hva er så forskjellen på allehelgen og halloween? Hold på hatten, for nå blir det vanskelig! I Norge har vi helt siden middelalderen feiret den kristne høytiden allehelgen for å hylle martyrer og helgener. Før ble den alltid markert 1. november, men etter hvert ble almanakken endret. Allehelgensdag er i Den norske kirke lagt til første søndag i november, mens den i Den katolske kirke er lagt til 1. november. Allehelgensaften feires derfor i katolske områder 31. oktober - noe som innebærer at den norske allehelgensaften ikke nødvendigvis faller på samme dag som halloween.  Første november fikk i stedet navnet allehelgensdag i kalenderen. I Storbritannia og USA, der halloweenfeiringen er stor, feires halloween alltid dagen før allehelgensdag, altså 31. oktober. I Norge kalles denne dagen noen ganger for Alle helgeners dag, en direkte oversettelse av «All Hallows’ Eve», som er det opprinnelige navnet på halloween.

Halloween

Se alt  
Vampyrer Smågodt 2,6 kg
Vampyrer Smågodt 2,6 kg
379,-
Made in Denmark
Kick Smågodt 1,1 kg

Halloween Norge

Halloween er altså en høytid med svært gamle tradisjoner, men når kom egentlig halloween til Norge? Det tok faktisk ganske lang tid. Det var ikke før på 1950- og 60-tallet vi fikk opp øynene for denne høytiden, takket være amerikanske TV-serier og filmer. Og det var først på 1990-tallet det for alvor ble etablert feiringer med skumle kostymer og dekorasjoner. Plutselig sto det skumle gresskar utenfor husene både her og der, for hvem ville vel ikke benytte anledningen til å forgylle den mørke høsten med en morsom halloweenfest?!

Halloweenfest

Det er selvfølgelig perfekt med en halloweenfest når det kompakte høstmørket har senket seg! Hvis du skal arrangere halloweenfest for barn, er det bare å slå seg løs med skummel pynt og morsomme halloweenkostymer. Hvis du derimot arrangerer halloweenfest for voksne, kan du gå all in med skremmende zombie-looks, fuskeblod og en skummelt god velkomstdrink!

To personer som tar bilder med et polaroidkamera

Trick or Treat

Du har sikkert hørt uttrykket «trick or treat», eller «knask eller knep», som vi sier her hjemme. Men hva betyr det egentlig? Da halloween-feiringen spredde seg fra Irland til USA på 1800-tallet, fulgte også den morsomme tradisjonen med at barna kunne tulle med de voksne med på lasset. I dag er det blitt et populært innslag i halloweenfesten. Barn kler seg ut og tigger godteri ved å banke på dører og rope «knask eller knep». Den som ikke byr på godteri, kan regne med at barna gjør et knep mot dem. Det kan for eksempel være å dekorere hagen med toalettpapir. 

Fri frakt over 699,-
Fri frakt på kjøp over 699,-

1 - 4 dagers klimakompensert levering

Unike og gaver til alle på Coolstuff
Vi er din gavebutikk

Gaveinnpakking, personlig kort og send gaven hjem til mottaker

Enkelt å returnere på Coolstuff
90 dagers åpent kjøp

Hvis du angrer deg.

Stand with Ukraine Hashtag