Informasjonskapsler
Jubileumssalg - Opptil 80% på mengder av kule ting!
fakta om halloween

Når er det halloween - og hvorfor feirer vi halloween?

Når er Halloween 2024?

Halloween er alltid 31. oktober, i hvert fall ifølge amerikansk og irsk tradisjon. I disse landene feires derfor halloween 2024 torsdag 31. oktober. Men halloween i Norge kan feires på litt forskjellige datoer, og vi skal prøve å rydde i begrepene og forklare hva årets skumleste høytid egentlig handler om! I Norge er det vanlig at halloween enten feires 31. oktober eller fredagen i den uken som inneholder 31. oktober. Allehelgensdag er i Den norske kirke lagt til første søndag i november, mens den i Den katolske kirke er lagt til 2. november. Allehelgensaften feires derfor i katolske områder 31. oktober - noe som innebærer at den norske allehelgensaften ikke nødvendigvis faller på samme dag som halloween. På denne siden, Alt til Halloween har vi samlet noe av de du kan trenge til Halloween!

Våre Halloween-produkter
 En lampe formet som en trylledrikkflaske, lyser i rosa lys

Hva er Halloween?

Mange tror halloween er en amerikansk tradisjon, men halloween kommer opprinnelig fra Irland og er mye eldre enn halloweenfestene våre. Opphavet til feiringen er en keltisk høsttakkefest som ble feiret 31. oktober. Da trodde man de døde kom tilbake til jorden, og de tente bål for å skremme bort heksene og de onde åndene som også herjet fritt denne kvelden. Halloweenfeiringen har selvfølgelig endret seg mye opp gjennom årene, men de onde åndene står fortsatt i sentrum for hele høytiden!

Forskjellen mellom Allehelgen og Halloween

Men hva er så forskjellen på allehelgen og halloween? Hold på hatten, for nå blir det vanskelig! I Norge har vi helt siden middelalderen feiret den kristne høytiden allehelgen for å hylle martyrer og helgener. Før ble den alltid markert 1. november, men etter hvert ble almanakken endret. Allehelgensdag er i Den norske kirke lagt til første søndag i november, mens den i Den katolske kirke er lagt til 1. november. Allehelgensaften feires derfor i katolske områder 31. oktober - noe som innebærer at den norske allehelgensaften ikke nødvendigvis faller på samme dag som halloween.  Første november fikk i stedet navnet allehelgensdag i kalenderen. I Storbritannia og USA, der halloweenfeiringen er stor, feires halloween alltid dagen før allehelgensdag, altså 31. oktober. I Norge kalles denne dagen noen ganger for Alle helgeners dag, en direkte oversettelse av «All Hallows’ Eve», som er det opprinnelige navnet på halloween.

Halloween

Se alt
Riesen smågodt 3 kg
Riesen smågodt 3 kg
499,-
Made in Germany
Frysetørket godteri - Blodige øyne
Rea
Frysetørket godteri - Blodige øyne
59,70 199,-
70%
Made in Sweden
Frysetørket godteri - Draculas tenner
Rea
Frysetørket godteri - Draculas tenner
59,70 199,-
70%
Made in Sweden
Rollo engelsk karamell smågodt 2,5 kg

Halloween Norge

Halloween er altså en høytid med svært gamle tradisjoner, men når kom egentlig halloween til Norge? Det tok faktisk ganske lang tid. Det var ikke før på 1950- og 60-tallet vi fikk opp øynene for denne høytiden, takket være amerikanske TV-serier og filmer. Og det var først på 1990-tallet det for alvor ble etablert feiringer med skumle kostymer og dekorasjoner. Plutselig sto det skumle gresskar utenfor husene både her og der, for hvem ville vel ikke benytte anledningen til å forgylle den mørke høsten med en morsom halloweenfest?!

Halloweenfest

Det er selvfølgelig perfekt med en halloweenfest når det kompakte høstmørket har senket seg! Hvis du skal arrangere halloweenfest for barn, er det bare å slå seg løs med skummel pynt og morsomme halloweenkostymer. Hvis du derimot arrangerer halloweenfest for voksne, kan du gå all in med skremmende zombie-looks, fuskeblod og en skummelt god velkomstdrink!

To personer som tar bilder med et polaroidkamera

Trick or Treat

Du har sikkert hørt uttrykket «trick or treat», eller «knask eller knep», som vi sier her hjemme. Men hva betyr det egentlig? Da halloween-feiringen spredde seg fra Irland til USA på 1800-tallet, fulgte også den morsomme tradisjonen med at barna kunne tulle med de voksne med på lasset. I dag er det blitt et populært innslag i halloweenfesten. Barn kler seg ut og tigger godteri ved å banke på dører og rope «knask eller knep». Den som ikke byr på godteri, kan regne med at barna gjør et knep mot dem. Det kan for eksempel være å dekorere hagen med toalettpapir. 

Fri frakt over 699,-
Fri frakt på kjøp over 699,-

1 - 4 dagers klimakompensert levering

Unike og gaver til alle på Coolstuff
Vi er din gavebutikk

Gaveinnpakking, personlig kort og send gaven hjem til mottaker

Enkelt å returnere på Coolstuff
90 dagers åpent kjøp

Hvis du angrer deg.

hande

Hva våre venner (dere) mener om Coolstuff

4,6 av 5 stjerner
1040 anmeldelser
Robert I.
Verifisert kunde

Love games from my home land… thanks Would love to have a real Cornhole game…. The ones on Amazon are bad quality and cost way to much… send me info if you get the game… it was so popular when I was home last

Stian Ø.
Verifisert kunde

Super rask levering, upåklagelig kvalitet på produktene og best av alt en veldig god pris! Mitt nye favoritt sted å handle godteri.

Hege T.
Verifisert kunde

Alltid noe nytt og spennende. Og de har alltid produkter man ikke finner andre steder. Perfekt gavebutikk til den som har alt

Elin F.
Verifisert kunde

Rask og grei forsendelse. Grei nettbutikk å finne fram i. Alt fungerte fint fra a til å.

Lars H.
Verifisert kunde

Rask levering, gode priser og suveren kvalitet på produktene som selges

Elin M.
Verifisert kunde

Flott nettbutikk med stort utvalg, gode priser og rask levering. :-)

Liisa V.
Verifisert kunde

Födelsedagsbarnet blev överlycklig över just denna SlushyMaker👍

Bjørn K.
Verifisert kunde

Veldig grei bestilling av eggkokeren, og i tillegg kjapt levert.

Vigdis N.
Verifisert kunde

Fin & oversiktelig nettside, rask sending m\god info underveis.

Richart K.
Verifisert kunde

Rask levering å bildene viser det produktet man faktisk får.

Emma F.
Verifisert kunde

god leveringstid og får alltid akkurat det jeg bestiller

Sabina S.
Verifisert kunde

Betalte för expressfrakt men fikk vente för lenge

Celina R.
Verifisert kunde

Rask frakt og gode, unike produkter av kvalitet

Elisabeth H.
Verifisert kunde

Super service og spennende utvalg av produkter

Lotta N.
Verifisert kunde

Var precis lika fint som jag föreställde mig.

Jeanette S.
Verifisert kunde

Kjapp levering og god informasjon underveis.

Ivan A.
Verifisert kunde

Har brukt Coostuff 3 ganger og skuffer ikke!

Carina E.
Verifisert kunde

En absolut nödvändighet i mitt liv….

Monica Ø.
Verifisert kunde

Rimelig, bra produkt. Kjapp levering

Kristine E.
Verifisert kunde

Kjapp levering, vare som lovet.

Stand with Ukraine Hashtag