Informasjonskapsler
Kjedelige dager innendørs? Da har vi det du trenger for å slippe tristessen!

Hvorfor feirer vi påske?

Hva er det første som dukker opp i hodet ditt når du tenker på påsken? Er det Jesus? Eller en kanin – enten den er i pels eller av sjokolade? Fakta er at påsken er en tradisjon som strekker seg mange tusen år tilbake i tid. Og hvorfor feires påsken? Joda, akkurat som de aller fleste av oss har lært på skolen, er påsken en påminnelse om Jesu død. Men i dag, 2000 år senere, er det mer blitt til en høytid da vi er sammen med hverandre. Og vi spiser god mat! 

Kvinne tenker på hvilken påskegave hun skal velge

Hva betyr ordet påske?

Hvor kommer egentlig ordet påske fra? Kan det være den lille byen Påskallavik som er selve påskens ur-mor? Nei, ikke helt. Ordet kommer fra hebraisk og betyr sånn omtrent «gå forbi». Ifølge Bibelen skal Gud nemlig ha gitt beskjed til Moses om å drepe alle førstefødte i alle familier, men gå forbi de dørene som var innsmurt i blod (!).

Hvordan feirer man påske?


Tradisjonelt starter påskefeiringen på påskeaften, og da samles som regel familie, slekt eller gode venner for å være sammen (og kanskje feire at vi har langfri!). Dagen kan deretter bestå av påskelunsj, leker og påskemiddag. Det er mange varianter av å feire, fra storfest til noe mye mindre. Men det aller viktigste? Selvfølgelig at vi feirer sammen! Hos Coolstuff finner du alt du kan tenkes å trenge (å spise. Og drikke) i påsken. Enten det er et påskeegg fylt med godsaker, en påskegave til farmor eller sjokolade til deg selv.

Hva gjør vi i påsken?


Akkurat som med alle andre norske tradisjoner, er det maten som er viktig. Vi liker rett og slett å feire tradisjonene våre med egg, lam og sjokolade. For mange er påsken en anledning til å samle familien, spise godt og ta vare på mattradisjonene. Det finnes rett og slett ingen regler for hva man kan gjøre i påsken.

Men spørsmålet er så hva du gjør etter den litt småartige (eller la oss være ærlige: superkjedelige) familiemiddagen? Ja, da river du vekk duken fra bordet, kaster lammet, fester påskekyllingene i håret og slår til med fest! I kategorien drink- og bartilbehør finner du alt du trenger for å røre sammen en skikkelig vinnerdrink. Hvorfor ikke en eggetoddy i disse eggende tidene? Og hvordan får vi litt fart på onkel Arne, som ikke har trukket på smilebåndet siden en dansefest i 1987? Vi finner frem et partyspill! Truth or Dare (hvem vet hva Arne har vært med på) eller en klassisk Boob-fight? Vi har partyspill til festen og alle tingene du kan tenkes å trenge!

Guinness-sjokoladeegg

Påsketradisjoner

 

Påskeharen – Kommunikatøren med kunstnerlige skillz


Mange familier har en tradisjon med å lete etter påskeegg som er gjemt av påskeharen. Tradisjonen kommer opprinnelig fra Tyskland og har vart i over 400 år(!). Hva fyller du påskeegget ditt med i år? Her hos Coolstuff har vi fylt opp med massevis av forskjellige varianter. Store, fargerike, sjokoladete, ja, you name it.

Men hvordan har det seg egentlig at det er påskeharen som gjemmer eggene? Og hvorfor blir eggene malt? Vi har så mange spørsmål. Ikke engang vi hos Coolstuff har alle svarene. Men vi har heldigvis noen støvete historiebøker vi kan bla i! Ifølge et rykte (ja, vi vet, hviskeleken!) sies det at etter at Jesus døde og ble ført til graven, så satt det en kanin der. Da Jesus etter hvert sto opp igjen fra de døde, ville kaninen gjerne fortelle dette til menneskene. Men hvordan skulle han kunne fortelle det? Han kunne jo ikke snakke? Han var jo en kanin. Derfor bestemte han seg for å male egg og på den måten kommunisere med menneskene. Derfor ... eh, derfor maler i egg. En litt søkt historie, kanskje, men der har du svaret.

Påskeharer blir kysset

Djevelen, påskekjerringer og hekseprosesser


En annen klassisk tradisjon er jo å la barna kle seg ut som påskekjerringer. Det har sitt opphav i hekseprosessene på 1600-tallet, da Djevelen inviterte heksene til fest. (Det må ha vært noe djevelsk gode fester?) Men nå er det andre tider, og vi vet alle hva påskekjerringene er ute etter i dag: Det dyrebare godteriet. Bli ukens helt i nabolaget og hev de over mengden med skikkelig minneverdig godteri til påskeeggene. Hva med å slenge noen spiselige gresshopper i eggene? (Beskytter deg garantert mot flere påskekjerringer – år etter år.)

Men det deiligste godteriet gjemmer du selvfølgelig på den øverste hyllen i kjøkkenskapet, og du finner det ikke frem før du har gravd deg ned i sofaen og ser ut på påskekjerringene som må tigge godteri (stakkarene). Og hvilket godteri er det foretrukne? Det er da en selvfølge: god sjokolade. Så hva foretrekker du? Sjokolade i hjerteform, hel plate, lys eller mørk? Vi har alt, så hos oss trenger du ikke velge.

Gaver til påske

Se alt
Fabergé påskeegg
Nya prylar
Egg-stravaganza påskeegg
Nya prylar
Egg-stravaganza påskeegg
249,-
Made in Sweden
Kinderegg Maxi
Kinderegg Maxi
199,-
Noble Egg-påskeegg
Nya prylar
Noble Egg-påskeegg
229,-
Made in Sweden

Hvilke religioner feirer påske? Og når sier man god påske?


Påsken kommer opprinnelig fra jødedommen. De feirer den til minne om at de klarte å fri seg fra slaveriet. I den kristne troen er påsken den meste betydningsfulle høytiden i året. Kirkene åpner dørene og det feires med gudstjeneste og presten som forteller historien om påsken, og til og med ønsker alle en god påske. Og når vi er inne på det: Når sier man egentlig god påske? Ifølge historien er det først på første påskedag vi ønsker hverandre god påske. Fint, ikke sant?

Hvilke land feirer påske?

Det er vanskelig å slå fast helt nøyaktig hvor mange land som feirer påske, siden Jesus er et felles berøringspunkt for mildt sagt veldig mange. Hovedkonklusjonen er at det er mange land, i hele verden!

Enkelte land har dessuten mye mer oppfinnsomme feiringer enn andre: I England arrangeres det for eksempel øltønnerugby (si det fort etter fem øl). Kanskje dette er en tradisjon vi bør hente hjem til Norge? For øl og påske hører liksom sammen. Det synes i hvert fall vi! Drikken er minst like gammel som påsken selv. Så hvorfor ikke imponere slekta og overraske med hjemmebrygget øl til feiringen? Hos oss finner du massevis av morsomt øl-tilbehør og øl-greier. I Filippinene velger menn å la seg korsfeste, men man i New Zealand skyter harer og i Tsjekkia pisker kvinner med ris. Så høres tross alt den norske feiringen helt sivilisert ut.

De kuleste tingene til påske

Se alt
Fabergé påskeegg
Nya prylar
Egg-stravaganza påskeegg
Nya prylar
Egg-stravaganza påskeegg
249,-
Made in Sweden
Kinderegg Maxi
Kinderegg Maxi
199,-
Noble Egg-påskeegg
Nya prylar
Noble Egg-påskeegg
229,-
Made in Sweden
Fri frakt over 699,-
Fri frakt på kjøp over 699,-

1 - 4 dagers klimakompensert levering

Unike og gaver til alle på Coolstuff
Vi er din gavebutikk

Gaveinnpakking, personlig kort og send gaven hjem til mottaker

Enkelt å returnere på Coolstuff
90 dagers åpent kjøp

Hvis du angrer deg.

hande

Hva våre venner (dere) mener om Coolstuff

4,6 av 5 stjerner
1026 anmeldelser
Kristine F.
Verifisert kunde

Begge gangene jeg (så langt!) har bestilt fra CoolStuff har pakken ankommet innen forventet leveringstid og vært rimelig greit pakket inn. Ved første bestilling var dessverre et av produktene ødelagt, men da alt annet var i riktig stand og jeg aldri tok kontakt med kundeservice om det, kan jeg ikke belaste CoolStuff eller deres kundeservice med noe nedtrekk i vurderingen for det, og det virker sannsynlig at det rett og slett var en liten feilproduksjon.

Hege T.
Verifisert kunde

Alltid noe nytt og spennende. Og de har alltid produkter man ikke finner andre steder. Perfekt gavebutikk til den som har alt

Rune F.
Verifisert kunde

Bestilte pølsevarmer,veldig fornøyd.. Sendetid og frakt gikk fort unna,tok ikke mer en 4 dager så var varen på posten...

Elin F.
Verifisert kunde

Rask og grei forsendelse. Grei nettbutikk å finne fram i. Alt fungerte fint fra a til å.

Lars H.
Verifisert kunde

Rask levering, gode priser og suveren kvalitet på produktene som selges

Elin M.
Verifisert kunde

Flott nettbutikk med stort utvalg, gode priser og rask levering. :-)

Gunnar W.
Verifisert kunde

Rask og bra kundebehandling. Varene var bra innpakket ved ankomst.

Bjørn K.
Verifisert kunde

Veldig grei bestilling av eggkokeren, og i tillegg kjapt levert.

Vigdis N.
Verifisert kunde

Fin & oversiktelig nettside, rask sending m\god info underveis.

Richart K.
Verifisert kunde

Rask levering å bildene viser det produktet man faktisk får.

Emma F.
Verifisert kunde

god leveringstid og får alltid akkurat det jeg bestiller

Sabeskumar G.
Verifisert kunde

Dere var flinke. Kjøpte en dag og og all gikk fort.

Celina R.
Verifisert kunde

Rask frakt og gode, unike produkter av kvalitet

Elisabeth H.
Verifisert kunde

Super service og spennende utvalg av produkter

Jeanette S.
Verifisert kunde

Kjapp levering og god informasjon underveis.

Ivan A.
Verifisert kunde

Har brukt Coostuff 3 ganger og skuffer ikke!

Linda S.
Verifisert kunde

Rask levering, gode produkter. Anbefales!

Monica Ø.
Verifisert kunde

Rimelig, bra produkt. Kjapp levering

Kristine E.
Verifisert kunde

Kjapp levering, vare som lovet.

Camilla G.
Verifisert kunde

Super service. Raskt levering.

Stand with Ukraine Hashtag