Informasjonskapsler

Hva spiser man til påske? Påskemat!

Påske mat

God påske og vel bekomme! Påsken er nemlig en av våre aller største mathøytider, men hva spiser vi egentlig til påske? 

Når spiser man påskemat?

I påskeuken spises det enorme mengder egg, sammenlignet med en vanlig uke. Det innebærer derimot ikke at vi spiser ekstra egg hver dag, men at vi hiver i oss egg i nettopp påskehelgen - det er nemlig da de aller fleste av oss spiser påskematen vår. For hva ville vel påskeaften vært uten et bugnende påskebord?

hot chocolate

Egg i alle tenkelige former

Årets påskebord er kanskje mer variert enn noensinne, siden både fleksitarianere, påsketradisjonalister og kresne folk setter seg ned rundt samme bord. Men egget er trofast på plass! Påskeegg finnes dessuten i alle farger, former og smaker for den som ikke er interessert i det “det gode, gamle”. Så hva er din “guilty pleasure”: små, nougatfylte sjokoladeegg i lekkert skall? Et gigantisk Kinderegg? Eller kanskje et påskeegg med smak av Guinness? Det finnes rett og slett søte godteriegg til enhver smak, men nå går vi raskt videre til hønseeggene! 

Noble Eggs

Hvorfor spiser vi egg til påske?

Hva kom egentlig først – høna eller egget? Ikke vet vi, men slår fast at påsken er den viktigste høytiden innenfor kristendommen, siden alt kretser rundt Jesu død og oppstandelse. Men hva har egentlig det med egg å gjøre? Forbausende mye, hvis du bare ser litt nærmere på det! Egget er nemlig et symbol for fruktbarhet og å bli født på ny. Og når feirer vi egentlig påske? Jo, om våren, når hønene igjen begynner å legge egg. Det ble allerede på kirkemøtet i 325 bestemt at påsken skulle feires på våren eller for å være litt mer nøyaktig: Den første søndagen etter den første fullmånen etter vårjevndøgn. Før i tiden innebar påsken også at de kristne fastet, og du kan trolig gjette hva det ikke var lov å spise i løpet av den 40 dager lange fasten? Du gjettet riktig – egg! 

Innenfor jødedommen feires pesach, som noen ganger kalles den jødiske påsken, til minne om utmarsjen fra Egypt. Heller ikke denne høytiden, som også alltid foregår om våren, har unngått egg på bordet! Men er egget i stedet en del av det rituelle seder-måltidet, og skal symbolisere tempeloffer. 

Barn med Coolstuff-logoen og stjerner i bakgrunnen

På tide å fiske etter påskematen

Men vi spiser selvfølgelig mer enn bare egg. Det er vanlig å by på både sild og laks, og det gjelder ikke kun til påske. Men også fisken har sin historie når det gjelder påsken, selv om den ikke er like symbolsk som egget. Saltet fisk var nemlig en av de andre godbitene det endelig var lov å nyte til påske, etter at den lange fasten var over. 


Sild i påskedrakt

I dag spiser vi jo ikke like mye saltet fisk som før, men silden er fortsatt en tilbakevendende komponent på norske festbord. Påskematen er jo knapt verdt navnet hvis det ikke står sild på bordet. Og ja, dette gjelder også for de som ikke spiser fisk i det hele tatt! Et søk på nett gir deg oppskrift på sild uten at du trenger å fange fisken i nettet – for eksempel vegansk sild med tofu eller aubergine! 

Virker det uoverkommelig å hakke, røre og preppe alle sildevariantene til påskebordet? Alt blir bedre når du har gode kjøkkenprodukter hjemme. Og du? Har du kokt eggene ennå? Heldigvis finnes det mange finurlige kjøkkenmaskiner – som for eksempel den komplette redningen i nøden: eggekokeren!

Til kjøkkenet

Se alt
Slush Cup
Slush Cup
159,-
Dippskål
Dippskål
129,-
Cool Mama luftfrisker til kjøleskap
10
Magnetisk barnesikring 4-pakning

Seks laks i nettet?

Nei, det kreves heldigvis ikke så mange! Laksens plass på påskebordet er omtrent den samme som sildens. I tillegg kan den varieres i det uendelige: gravet, varmrøkt, kaldrøkt og grillet - det kan se ut til at vi faktisk trenger et nett fullt av laks likevel! 


Invitere eller bli invitert?

Å invitere eller å bli invitert? Det er spørsmålet! Er du typen som elsker å stå på kjøkkenet? Eller befinner du deg i den andre ytterkanten, der det eneste du ønsker deg er å bli invitert bort så du kan sette deg i fred og ro i en krok og bare nyte? Heldigvis har vi “just the thing”, uansett hvilken variant du foretrekker! 

easter inspiration

Invitere på påskemat?

Er du klar for utfordringen? Har du alt du trenger? Til og med smart kjøkkentilbehør og morsomt baketilbehør som hjelper deg med å holde energien på topp helt til alt er ferdig? For noen ganger kan man lure på om ikke påskens mange fridager er nettopp fridager for at vi skal få tid til å forberede påskematen. I tillegg trenger du tid til pynting og håndarbeid. Snakk om maraton!

Nøkkelen til en god meny er uansett å kjenne gjestene sine. For la oss bare innrømme det: i dag finnes det så mange typer kosthold at det kan være vanskelig å henge med i svingene. Og som sagt: bare fordi du har invitert en veganer, finnes det likevel tradisjonelle alternativer som passer på bordet. Og du? Glem ikke desserten! Blir det kanskje en eggstremt god avslutning på påskebuffeten?

Wally and Whiz vingummi

Gjest på påskefeiring

Eller kanskje du slipper å stå og lage noe som helst, men i stedet drar til de som har invitert deg? Da må du ikke glemme å ta med en påskegave – gjerne noe som er eggstra spesielt! For hvis noen annen løper en maraton for din skyld, er det minste du kan gjøre å ta med noe som bidrar til et smil på leppene på påskefesten!

God påske!

Feire påsken

Se alt
Godt & Blandet Giants Smågodt 1,8 kg
Salmiakstang Smågodt 1,1 kg
Haupt Lakris Svenskjävlar!
Haupt Lakris Svenskjävlar!
99,-
Made in Sweden
Colaflasker smågodt 2 kg
Fri frakt over 699,-
Fri frakt på kjøp over 699,-

1 - 4 dagers klimakompensert levering

Unike og gaver til alle på Coolstuff
Vi er din gavebutikk

Gaveinnpakking, personlig kort og send gaven hjem til mottaker

Enkelt å returnere på Coolstuff
90 dagers åpent kjøp

Hvis du angrer deg.

hande

Hva våre venner (dere) mener om Coolstuff

4,6 av 5 stjerner
1040 anmeldelser
Robert I.
Verifisert kunde

Love games from my home land… thanks Would love to have a real Cornhole game…. The ones on Amazon are bad quality and cost way to much… send me info if you get the game… it was so popular when I was home last

Stian Ø.
Verifisert kunde

Super rask levering, upåklagelig kvalitet på produktene og best av alt en veldig god pris! Mitt nye favoritt sted å handle godteri.

Hege T.
Verifisert kunde

Alltid noe nytt og spennende. Og de har alltid produkter man ikke finner andre steder. Perfekt gavebutikk til den som har alt

Elin F.
Verifisert kunde

Rask og grei forsendelse. Grei nettbutikk å finne fram i. Alt fungerte fint fra a til å.

Lars H.
Verifisert kunde

Rask levering, gode priser og suveren kvalitet på produktene som selges

Elin M.
Verifisert kunde

Flott nettbutikk med stort utvalg, gode priser og rask levering. :-)

Liisa V.
Verifisert kunde

Födelsedagsbarnet blev överlycklig över just denna SlushyMaker👍

Bjørn K.
Verifisert kunde

Veldig grei bestilling av eggkokeren, og i tillegg kjapt levert.

Vigdis N.
Verifisert kunde

Fin & oversiktelig nettside, rask sending m\god info underveis.

Richart K.
Verifisert kunde

Rask levering å bildene viser det produktet man faktisk får.

Emma F.
Verifisert kunde

god leveringstid og får alltid akkurat det jeg bestiller

Sabina S.
Verifisert kunde

Betalte för expressfrakt men fikk vente för lenge

Celina R.
Verifisert kunde

Rask frakt og gode, unike produkter av kvalitet

Elisabeth H.
Verifisert kunde

Super service og spennende utvalg av produkter

Lotta N.
Verifisert kunde

Var precis lika fint som jag föreställde mig.

Jeanette S.
Verifisert kunde

Kjapp levering og god informasjon underveis.

Ivan A.
Verifisert kunde

Har brukt Coostuff 3 ganger og skuffer ikke!

Carina E.
Verifisert kunde

En absolut nödvändighet i mitt liv….

Monica Ø.
Verifisert kunde

Rimelig, bra produkt. Kjapp levering

Kristine E.
Verifisert kunde

Kjapp levering, vare som lovet.

Stand with Ukraine Hashtag